onsdag 22. februar 2012 23:23 Per-Martin Jæger

Denne forstillingen er et møte mellom tre store nordnorske kunstnere - lyrikeren Helge Stangnes, multikunstneren Johs Røde og fotografen Per-Martin Jæger. Sammen med "Røde's Blå" musikere er det duket for en stemningskveld i Sjømannskirka.

Tid: Mandag 12.03.2012
Billettpris: Voksne kr. 120,-
Arr.: Vinterfestuka

Vi blir med på en nord-norsk reise gjennom årstidene der vi møter menneskene, livet og naturen gjennom et utvalg av Helge Stangnes' tekster. Tekstene er tonesatt av Johs Røde og illustreres av et utvalg av Per-Martin Jægers fantastiske foto. Forestillingen er lavmælt, og det musikalske uttrykket ligger i grenselandet mellom den nord-norske visetradisjonen og jazz, der tekstene framheves som det sterkeste virkemiddelet.

"Røde's Blå" - Musikerne i denne forestillinga er satt sammen fra det Nord-norske jazzmiljøet, og bak instrumentene finner vi Eivind Valnes på piano, Dag Okstad på bass. Paul Steinar samuelsen spiller perkusjon, Anders Øgsnes gitarer, mens Marit Lamvik står for det vokale. Forestillinga holdes sammen av leste dikt, resitert av Johnny Mobakken.

Billetter fås kjøpt ved inngangen.

Helge Stangnes er nord-norsk lyriker. Fra 1960 til 1991 arbeidet han som lærer ved Tromsø-skoler, hvorpå han tok hovedfag med forskning på Senja-språket. Han har vært ansatt ved Institutt for Språk og Litteratur ved Universitetet i Tromsø, og er medlem av Nordnorsk Forfatterlag. Han utgir bøker på Nordkalottforlaget, det han selv velger å kalle «brukspoesi» skrevet på tilnærmet Senja-dialekt, for og fra nordnorsk kystkultur. Hans kanskje viktigste utgivelser er diktsamlingene "Lys langs en fjord", "Landet og lyset" og "Landet og tonen". Mange av hans tekster har også vært tonesatt av Boknakaran.

Johs Røde er ikke bare en habil bildende kunstner, men i ordets rette forstand en multikunstner som beherker mange musiske uttrykk. Han komponerer, skriver lyrikk og tekster. Og ikke minst fremfører han egne og andres verker gjennom ord og toner. I 2004 kom CD-en med tittelen "Syng meg et bilde" - viser og sanger med blå toner, som består av egenproduserte tekster og melodier til et utvalg av Helge Stangnes dikt. CD-en er spilt inn med profesjonelle musikere i studio Pure Production i Oslo. Johs Rødes komposisjoner og sanger blir benyttet av kor og musikere i mange ulike sammenhenger. Verkene får nye uttrykk og høster gode kritikker. Et av korene som har hatt stor lykke med to perler fra Johs. Røde, hans "Kyrie" og "Openberring til eige bruk" med tekst av Arvid Hanssen, er kammerkoret Ultima Thule, Tromsø meddirigent Ivar Solberg. Et kor som har som målsetting å presentere korsang på høyt nivå, og kan se tilbake på bl.a. tre førstepriser av tre mulige i internasjonale korkonkurranse.

Per-Martin Jæger er profesjonell fotograf som bor i Kobbvik i Efjord der han har etablert seg med sitt firma idèfoto (www.idefoto.no). Han har spesialisert seg på å fange lyset i naturens egne kunstverk - ofte i de små ting som vi ofte går forbi. Hans bilder og motiver kan ofte se manipulerte ut, men hans filosofi er at naturen ikke manipulerer. Han har bare utviklet en egen evne til å oppdage og formidle denne naturlige kunsten. Det har gjennom årene blitt mange separat-og kollektivutstillinger både i inn -og utland. Fotografiene selges både til privatpersoner og firmaer. De henger på et stort antall vegger i Norge, USA, Italia, Sverige, Tyskland, Russland, Spania og Sveits.


Du er her:   HjemNyheterÅr i Ord - en reise rundt året i nord